Aceton kosmetyczny



Podstawowym kosmetykiem w zestawie do robienia manicure kobiety i mężczyzny jest aceton, który doskonale radzi sobie z rozpuszczaniem większości typów lakierów. Jego drażniący zapach można znieść na rzecz doskonale wyczyszczonej płytki paznokcia.

Czym jest aceton kosmetyczny?

Aceton jest organicznym związkiem chemicznym o symbolu C3H6O, który w wersji oczyszczonej doskonale radzi sobie w kosmetyce. Jego właściwości pozwalają na sprawne pozbycie się lakierów tradycyjnych oraz hybrydowych i akrylowych. Jeżeli substancja ta będzie wykorzystywana poprawnie to nawet jej zapach nie będzie zbyt uciążliwy, jeśli weźmie się również pod uwagę długość jego zastosowania.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Kosmetyk Aceton może być stosowany tylko w pomieszczeniach wentylowanych, ponieważ jego opary, jeżeli człowiek jest na nie narażony odpowiednio długo, mogą doprowadzić do zawrotów głowy, czy nawet nudności. Ból głowy związany ze stosowaniem tej substancji może oznaczać, że było się narażonym na jego działanie zbyt długo.

Aceton jest substancją łatwopalną, dlatego używanie jej w pobliżu otwartego ognia jet skrajną nieodpowiedzialnością.

Po skończeniu czynności związanych z użyciem tego skutecznego w swoim zastosowaniu związku należy niezwłocznie wyrzucić waciki nasączone płynem, a butelkę zamknąć i ustawić w miejscu niedostępnym dla dzieci. Jeżeli dziecko zostanie narażone na wdychanie oparów acetonu może się to skończyć nie tylko podrażnieniem układu oddechowego, ale również zmęczeniem, bólem głowy czy ogólnym rozdrażnieniem.