Menu
Total

Olejek jojoba lekarstwem dla włosów

0 Comment

Popularny olej jojoba to substancja, która od lat jest wykorzystywana do pielęgnacji skóry i włosów. Jej niezwykłe właściwości sprawiają, że skóra staje się lepiej nawilżona a włosy, które jednocześnie są wytworem naskórka, są o wiele mocniejsze.

Wosk, który pomaga

Olejek jojoba jest tak naprawdę płynnym, żółtym woskiem, który nie posiada zapachu i smaku (zobacz). Dzięki gęstej konsystencji, doskonale utrzymuje się on na powierzchni skóry, co przedkłada się na jeszcze skuteczniejszą jej pielęgnację. To jednak nie wszystko. Nie powoduje on jakichkolwiek reakcji zapalnych, bądź alergicznych. Oznacza to, że mogą go stosować wszyscy, bez ryzyka wystąpienia jakichkolwiek powikłań.

Trwały i skuteczny

Zaletą olejku jojoba jest niezwykła trwałość. Można go przechowywać nawet kilkadziesiąt lat, a on i tak nie zjełczeje i nie straci swoich pierwotnych właściwości. Olej ten produkowany jest w oparciu o proces tłoczenia na zimno, dzięki któremu nie traci on (podczas produkcji) żadnego ze swoich składników odżywczych. Mimo to i tak jest on odporny na działanie wysokich temperatur, co przedkłada się na możliwość przechowywania go w różnych warunkach.

Kosmetyk i substancja pomocnicza

Olej z jojoby to substancja, która doskonale sprawdza się zarówno jako kosmetyk, jak i substancja pomocnicza. Może on być wykorzystywany do produkcji innych kosmetyków, stając się tym samym nośnikiem dla różnych składników odżywczych a zwłaszcza dla antyoksydantów.

Podsumowując, olejek jojoba to produkt o ciekawych właściwościach pielęgnacyjnych, który jednocześnie można stosować na różne rodzaje skóry. Co więcej, nie wywołuje on żadnych reakcji niepożądanych.